Ponieważ jest ona często uważana za wzór zdrowego odżywiania, prawie każdy słyszał o diecie śródziemnomorskiej. Nie jest to dieta ścisła i modna, ale oparta na racjonalnych zasadach zdrowego odżywiania. Dlatego też jest tak popularna wśród dietetyków, którzy często zalecają ją swoim pacjentom.
Pochodzenie diety
Czy zastanawialiście się kiedyś, skąd wzięła się dieta śródziemnomorska i dlaczego jest tak popularna? Historia zaczęła się w latach 50. ubiegłego wieku, kiedy dr Ancel Keys, amerykański epidemiolog, zauważył związek między nawykami żywieniowymi mieszkańców basenu Morza Śródziemnego a niższym wskaźnikiem zachorowań na choroby serca. Po raz pierwszy nadano jej nazwę „dobra dieta śródziemnomorska”. Temat diety śródziemnomorskiej nie został zapomniany. Kilka lat później, podczas Międzynarodowej Konferencji Diety Śródziemnomorskiej (ICMD), ustalono jej precyzyjną definicję. Są to zwyczaje żywieniowe, które Kreta przyjęła od lat 60-tych. Oficjalna definicja obejmuje określone obszary geograficzne. Opierało się to na dowodach, które wykazały, że ludność tych obszarów miała najwyższą średnią długość życia i najwyższą zapadalność na choroby niedokrwienne serca, pomimo słabego dostępu do opieki medycznej.
Czytaj więcej na temat zdrowego odżywiania i diety na stronie https://mojezdrowegotowanie.pl/
Dieta śródziemnomorska w praktyce
Jak wygląda dieta śródziemnomorska w praktyce? Jakich zasad należy przestrzegać, aby żyć długo i zdrowo, tak jak mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego? Oto kluczowe zasady diety śródziemnomorskiej.
- Używaj oliwy z oliwek jako głównego źródła tłuszczu. Jest ona dobrym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które chronią organizm przed chorobami serca.
- Jedz dużo warzyw, owoców i roślin strączkowych. Dieta śródziemnomorska zaleca, aby jeść co najmniej 2 porcje warzyw dziennie i co najwyżej 1-2 porcje owoców, orzechów i nasion. Są one bogate w witaminy, błonnik pokarmowy i związki antyoksydacyjne.
- Wybieraj płatki zbożowe z pełnego przemiału! Produkty te mają wyższą zawartość błonnika pokarmowego, witamin i minerałów.
- Włącz do swojej diety niskotłuszczowe produkty mleczne. Dieta śródziemnomorska zaleca spożywanie dwóch porcji niskotłuszczowych produktów mlecznych dziennie. Są one bogate w białko i wapń. Produkty fermentowane (jogurty, kefiry, maślanki) są również dobrym źródłem „dobrych bakterii”.
- Ogranicz spożycie czerwonego mięsa! Nadmierne spożycie tłuszczów zwierzęcych może być szkodliwe dla Twojego zdrowia.
- Zwracaj również uwagę na sposób przetwarzania mięsa. Najlepiej jest dusić lub gotować mięso.
- Spożywaj tłuste ryby morskie minimum 1-2 razy w tygodniu. Są one dobrym źródłem wielonienasyconych kwasów omega-3, które mają szeroki zakres właściwości prozdrowotnych. Chronią nas przed nowotworami, chorobami serca i chorobami neurodegradacyjnymi.
- Czerwone wino powinno być spożywane z umiarkowaną ilością jedzenia. Czerwone wino jest integralną częścią diety śródziemnomorskiej. Ważne jest jednak, aby spożywać je z umiarem (nie więcej niż 2 sztuki dziennie).
- Szukaj lokalnych, minimalnie przetworzonych produktów
Dlaczego warto jeść jak grecy?
Dlaczego dieta śródziemnomorska jest tak popularna Komu polecana jest ta dieta? Jest łatwa w stosowaniu, nie wymaga wielu wyrzeczeń, a może pomóc w zapobieganiu wielu chorobom. Zaleca się ją osobom z zaburzeniami profilu lipidowego, nadciśnieniem tętniczym czy cukrzycą typu II, a także osobom z chorobami serca czy nowotworami. Dieta śródziemnomorska jest również dobrym wyborem dla osób starszych. Coraz częściej słyszy się, że ten rodzaj diety zmniejsza ryzyko rozwoju choroby Alzheimera i demencji.